ingiltere’de yapilan bir referandumla Avrupa Birliginden ayrilmis ancak halkin AB’den ayrilma kararinin nasil resmiyete dokulecegi, fiziki ayriligin nasil olacagi buyuk soru isaretleri getirmisti.
Brexit’ten sorumlu bakan David Davis, ayrilikla ilgili surecin yurutulme yetkisinin parlamentodan alinip hukumete devreden kanunun Lordlar kamarasi tarafindan iptal edilebilecegini acikladi.
Lordlar kamarasi ingiltere’de parlamentonun ust kanadi olup uyeleri secimle gelmiyorlar. Atama yoluyla gelen uyeler parlamentonun, yani halkin sectigi vekillerin aldiklari kararlari, koyduklari kanunlari iptal etme yetkileri bulunuyor. Lordlar kamarasina giren uyeler burada omur boyu kalma hakkina sahip oluyorlar.
Brexit surecini baslatacak olan article 50 yani 50. maddenin isletilmesi yetkisi mecliste alinan bir kararla hukumete verilmisti ancak Lordlar kamarasinin bu yasayi iptal etme riski bulunuyor.
Seçimle gelen Avam Kamarasının aksine, Lordlar Kamarasının üyeleri ömür boyu görevde kalıyor. Bu nedenle iktidardaki Muhafazakar Parti Lordlar Kamarasında çoğunluğa sahip değil.
Lordlar Kamarasında yasada herhangi bir değişiklik istenirse metin yeniden Avam Kamarasına gönderilecek ve görüşülüp oylanarak lordlara iade edilecek. Lordların değişiklik talepleri devam ettiği sürece tasarı iki kanat arasında gidip gelmeye devam edecek.
Lordların onayını alması halinde tasarı son onay ve yürürlük için kraliçeye sunulacak.
İngiliz hükümeti AB ile varılacak Brexit anlaşmasını imzadan önce parlamentonun onayına sunma sözü verdi.
Hükümet yasanın en geç 7 Mart’ta yürürlüğe girmesini hedefliyordu. Böylece Başbakan Theresa May, 9-10 Mart’ta Brüksel’deki AB zirvesinde 50. maddenin işletilmesi için resmi bildirimini yapabilecekti. May, daha önce ise 50. maddenin mart sonundan önce işletileceğini vadetmişti.
maddenin işletilmesinin ardından resmi olarak başlayacak müzakere süreciyle İngiltere 2 yıl içinde AB’den ayrılmış olacak.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52’si Brexit’ten yana oy kullanmıştı. (dünya.com)