Britanya’nın AB’den ayrılması (Brexit) sonrası birlikle ticaret anlaşmasına varmak için yürüttüğü müzakerelerden sonunda anlaşma çıktı.
Yılan hikayesine dönen ticaret anlaşmasıyla ilgili ilk açıklamayı Britanya’nın Muhafazakar Partili Başbakanı Boris Johnson yaptı:
* Anlaşma tamam.
* Britanya kamuoyuna 2016 referandumunda ve geçen yılki seçimde vaat edilen her şey bu anlaşmayla yerine getirildi.
* Paramızın, sınırlarımızın, yasalarımızın, ticaretimizin ve balıkçılık yaptığımız suların kontrolünü geri kazandık.
* Anlaşma, Britanya’nın her parçasındaki aileler ve işyerleri için harika haber. Bugüne dek AB ile sıfır gümrük vergisi ve sıfır kotaya dayanarak varılan ilk serbest ticaret anlaşmasını biz imzaladık.
* Bu, her iki tarafın imza attığı en büyük ikili ticaret anlaşmasıdır, 2019 itibarıyla 668 milyar sterlin değerinde ticareti kapsamaktadır.
– Anlaşma aynı zamanda artık AB’nin uydusu olmadığımızı, AB kurallarına bağlı olmadığımızı, Avrupa Adalet Divanı’nın rolünün olmadığını ve egemenliğe geri dönme konusundaki tüm kilit kırmızı çizgilerimizin yerine getirildiğini garanti ediyor. 1 Ocak 2021’de tam siyasi ve ekonomik bağımsızlığa sahip olacağımız anlamına geliyor.
Mantıklı ve yerinde bir karar. Bu anlaşma ile ciddi gelirler elde edeceklerdir.