İngiltere, aile ödeneğini kesiyor: Üçüncü çocuk desteği olmayacak

İngiltere’de 6 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek yasaya göre, üçüncü çocuğa sahip olan ailelere destek verilmeyecek. İngiltere hükümeti, üçüncü çocuğu olan ailelere verdiği yardımı kesiyor. Buna sebep olarak da, aileleri “üçüncü bir çocuğu finanse edip edemeyeceklerini düşünmeye teşvik etmek” gösteriliyor.

FT’den Gemma Tetlow’un haberine göre, şimdiye kadar, işsizler ve düşük gelirli aileler için ekstra para sağlayan vergi kredileri, her ekstra çocuk için yılda 2,780 sterlin oranında arttı. 6 Nisan’dan itibaren aileler, bu tarihte ve bu tarihten sonra doğan üçüncü çocuklara ek gelir alamayacaklar. Konu ile ilgili kısıtlamalar Kasım 2018’den itibaren tüm ailelere kadar, çocuklarının ne zaman doğduklarına bakılmaksızın genişletilecek. Bu politikanın vergi mükelleflerini yılda 3 milyar sterlin civarında rahatlatması bekleniyor ancak tasarrufların artması zaman alacak. Her iki ebeveynin de yılda 50 bin sterlinden fazla kazanmaması koşuluyla, aileler her ikinci ve sonraki çocuk için yılda 700 sterlin tutarında çocuk parası almaya devam edecek.

George Osborne tarafından Temmuz 2015 bütçesinde ilan edilen yeni politika, İngiltere için tamamen bir yön değişikliği.

1997 ve 2010 yılları arasında çocuk yoksulluğunu azaltmak için iş sağlığı güvenceleri altındaki fayda sistemi ile çocuk sahibi olan ailelere verilen destek önemli ölçüde arttı. Büyük aileler için destek, yalnızca bir veya iki çocuğu olan ailelere göre daha hızlı büyüdü. Daha büyük aileler için yapılan vergi kesintileri, muhafazakar hükümetin refah harcamalarını 12 milyar sterlin azaltmaya yönelik vaatlerini gerçekleştirmesine katkıda bulunuyor. Bu uygulamanın ikincil bir motivasyonu ise Finans Araştırmaları Enstitüsü tarafından “düşük gelirli ailelerin kaç çocuk istediklerine dair kararlarını etkilemek” olarak nitelendirildi.

George Orborne, bu değişikliklerin kişileri çocuk sahibi olmakla ilgili mali durumlarla yüzleşmeye iterek vergi sistemini daha adil ve daha uygun bir hale getireceğini söyledi. Buna karşın Çocuk Yoksulluğu ve Eylem Grubu CEO’su Alison Granham’ın fikri değişikliklerin “zararlı” olduğundan yana. Granham; “Analizimiz, bu kesintiden dolayı şu anki duruma ek olarak 200 bin çocuğun daha yoksul olacağını gösteriyor. Şüphesiz çocukların sahip oldukları kardeş sayısı yaşam şanslarını ve kalitelerini zayıflatmamalıdır” diyor.

BÜYÜK AİLE TEŞVİKLERİ GERİDE Mİ KALACAK?

Diğer Avrupa ülkelerinde vergi ve fayda sistemlerinin büyük aileler lehine kullanılması ise yaygın bir durum.

Paris’te Kamu Politikası Enstitüsü müdürü Antoine Bozio, “Fransa muhtemelen büyük aileleri teşvik kulvarının şampiyonu” dedi.

Bozio; “Daha fazla çocuğu olan insanlar Fransa’da yüksek gelir vergisi karşılığı alabiliyorlar ve üç veya daha fazla çocuğu olanların emeklilik ödemelerinde % 10’luk bir artış oluyor. Bu tür politikaların geçmişi, asker eksikliği yüzünden Fransa’nın 1940’da Almanya’ya karşı kaybettiğini hissettiği döneme, II. Dünya Savaşı’na kadar uzanıyor. Aslında asker eksikliği demek genç nüfus ve bebek eksikliği demekti” diyor.

Akademik araştırmalara göre Fransa’da vergi ve yardım teşvikleri, insanların sahip olduğu çocuk sayısını biraz arttırdı. İngiltere’de çocuklu ailelerin desteklenmesine yönelik önceki değişiklikler, doğum sayısını değilse de zamanlamasını etkiledi.

CAYDIRICI OLABİLİR

Vergi indirimlerinin kesilmesi, ikiden fazla çocuğa sahip ebeveynler için çalışma teşviklerinin artmasına yol açacak. Bununla birlikte, Kasım 2018’den itibaren tüm yeni çocuk sahiplerine yönelik destek azaltma kararı – çocuklar ne zaman doğmuş olursa olsun – vergi kredisi indirimini kazanç olarak gören insanlar açısından büyük bir caydırıcı etki oluşturacaktır.

Üçüncü ve sonraki çocuklar için yapılan ödemelerin kısıtlanması, birden fazla doğum da dahil olmak üzere bazı koşullar altında geçersiz olacak. En tartışmalı hüküm ise, üçüncü veya daha sonraki bir çocuğun “tecavüz” sonucunda ortaya çıktığı kanıtlanabiliyorsa, kadınların ek vergi kredisi talep etmesini sağlayacak bir madde.

kaynak: sol gazete

Leave a Reply

%d bloggers like this: