Banka incelemesi BDDK’ya takıldı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kit Komisyonu’na kamu bankalarının 1999-2000 yılı hesaplarının incelenmesi konusunda izin vermemesi ortalığı karıştırdı.

Başbakanlığa dilekçeli şikayet

Ziraat, Halk ve Kalkınma Bankasının hesaplarını incelemek için bu bankalara giden komisyon üyesi milletvekilleri istedikleri bilgileri öğrenemeyince, denetimi yarıda bırakıp şikayet dilekçesi yazdılar…

Kamu kurumlarının hesaplarını denetleyip ibra etme ya da etmemekle görevli TBMM KİT Komisyonu, bugün kamu bankalarının denetiminde ortaya çıkan sıkıntı ile ilgili olarak özel gündemle toplandı. Komisyon Başkanı ANAP’lı Biltekin Özdemir, kamu bankalarını denetlemek için oluşturulan Alt Komisyonun bu bankalara gittiklerinde özellikle batık kredilerle ilgili bilgilerin kendilerine verilmediğini, gerekçesinin ise BDDK’nın bu bankalara gönderdiği yazı olduğunu açıkladı. Özdemir, BDDK’nın Ziraat Bankası’na gönderdiği yazıda kamu bankalarının denetlenmesine KİT komisyonunun yetkisinin olmadığını bildirdiğini hatırlattı.

Kamu bankalarını denetlemekle görevli Alt Komisyon Başkanı MHP’li Armağan Yılmaz, kamu bankaları ile ilgili bilgilerin Yüksek Denetleme Kurulu, yeminli murakıplar ve medyanın almasına rağmen, komisyona verilmediğini, bu bilgileri almadan da denetimin yapılamayacağını söyledi.

‘BİLGİLER GİZLİ Mİ DEĞİL Mİ’

MHP’li Bekir Ongun ise, kamu bankalarında geri dönüşü olmayan kredilerin verildiğini basından öğrendiklerini belirterek, bu bankaların komisyonun istediği bilgiyi verip vermemeyi BDDK’ya sormalarının da yanlış olduğunu söyledi. BDDK’nın komisyona bilgi verilmemesi yönündeki yazısının ise, “Kurul kararı değil, Başkan Yardımcısı olarak Teoman Kerman tarafından yazıldı” diyen Ongun, kurulun kararı olmadan bu yazının da geçerli olmayacağını savundu. Ongun, “Madem bilgiler çok gizli niçin medyaya veriliyor? Ben bu bilgileri verenler hakkında suç duyurusunda bulunuyorum” diye konuştu.

SP’li Alaaddin Sever Aydın ise, bilgi vermek istemeyen bankaların yönetim kurulu başkanlarının çağrılarak komisyona bilgi vermelerinin sağlanmasını önerdi. Bu öneri üzerine MHP’li Armağan Yılmaz da, “Buraya geldiklerinde de bilgi vermezlerse biz de hesaplarını ibra etmeyelim. Gitsin yargılansınlar o zaman” dedi.

“ÜST KURULLAR SALTANATI OLDU”

DSP’li Erdoğan Toprak da KİT Komisyonu’nun yerinde tüm evrakları inceleme yetkisinin bulunduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

“BDDK’nın verdiği cevap haksızlıktır. Özerk kurulların her biri saltanat içinde. Devleti küçültelim derken üst kurullarla büyüdü. Başımıza kral kesildiler. Kimse parlamentonun üzerinde değildir. BDDK’nın keyfi uygulamalarında yorum eksikliği varsa telafi etmek de bize düşer. Bize bilgileri vermeyerek elimizi, kolumuzu, gözümüzü bağlıyorlar. Biz bu bilgileri almadan nasıl denetim yapacağız? Artık sırça köşklerde oturmaktan vazgeçsinler. Bu üst kurulların BDDK dahil, personelini, maaşlarını yeniden gözden geçirelim. Biri milyarlarca lira alırken, bir diğer memur 300 milyon lira ile geçinmeye çalışıyor.”

DSP’li Salih Dayıoğlu ise, kendilerine bilgi verilmediği için Ziraat Bankası’nın denetiminin yarıda kaldığını hatırlatarak, “Bankaların denetimi bizim görev alanımızdadır. Biz zaten bilgileri BDDK’dan değil, kamu bankalarından istedik. Zaman zaman bize isimsiz imzasız mektuplar geliyor. Usulsüz kredi kullananların listesi geliyor” dedi.

“OTORİTE BUDALALIĞI YAPILIYOR”

AK Partili Ergün Dağcıoğlu da konuşmasında, BDDK’ya ve üst kurullara yüklendi. BDDK’nın Meclis’i devre dışı bırakmaya çalıştığını savunan Dağcıoğlu, “BDDK kimdir? Meclis oluşturmuştur. Yetkisini de Meclis’ten almıştır. Şimdi bu kurullar otorite budalalığı adına yetki kullanmaya kalkıyor. Ya bu kurullara haddini bildirelim, ya da biz haddimizi bilelim. Halk Bankası bize istediğimiz bilgileri verdi. Halk bankası veriyor da Ziraat Bankası niye vermiyor?” diye sordu.

Komisyonun MHP’li üyesi Bedri Yaşar ise, Halk Bankası’nda yaptıkları incelemeleri anlattı. Halk Bankası’nın verdiği kredilerin yüzde 80’ninin belli firmalara verildiğinin ortaya çıktığını belirten Yaşar, “Bu kredilerin nasıl ve kimlere verildiği açık seçik ortadadır. Sadece bu batık kredilerle ilgili Halk Bankası 1.5 katrilyon lira ayırmıştır” dedi. MHP’li Yaşar, kamu bankalarının denetimi konusunda yazışma yapılmasının yerine BDDK’ya komisyona bilgi vermek üzere çağrı yapılmasını önerdi.

DEVREYE BAŞBAKANLIK GİRECEK

DSP’li Hadi Dilekçi ise, kamu bankalarının kendilerine bilgi vermemesi durumunda hesaplarının ibra edilmemesi ve mahkemeye sevkedilmesini önerdi. DSP’li Tahsin Bora Baycık da, Dilekçi’nin önerisine destek vererek, gerekirse söz konusu hesapların ibra edilmemesini istedi.

Komisyonda yapılan tartışmaların ardından denetim krizinin çözülmesi için Başbakanlığa bir yazı yazılması kararı verildi. Komisyon Başkanı Biltekin Özdemir, komisyonun denetim yapma konusunda ilerleyemediğini, bu durumda Başbakanlığın tedbir almasını ve BDDK ile Başbakanlığın görüşerek komisyona bilgi verilmesi için Başbakanlığa yazı yazılması önerisini oylamaya sundu. Oylama sonucunda, denetim meselesinin çözülmesi için Başbakanlığa yazı yazılması kararlaştırıldı.

Leave a Reply

%d